Op 19 februari is het weer zover. Met het Chinees Nieuwjaar of ook het lentefestival genoemd starten de feestdagen weer voor de Chinezen over heel de wereld. Niet alleen in China en Taiwan maar in vele Chinatowns in de wereld wordt gevierd. Het is een periode waar vooral familie en vrienden worden bezocht en waar ze samen uitgebreid en feestelijk gaan eten. Je kan het vergelijken met Kerstmis waarbij ook verre familieleden worden bezocht. In China zijn de meeste fabrieken zelfs een maand dicht.
Volgens de traditie wordt het gevierd met draken- en leeuwendansen. Er zijn verschillende verhalen over de leeuwendans waarvan de oudste dateert van 2697 voor Christus. Rond nieuwjaar verscheen er steeds een monster die in de dorpen kwam en mensen en dieren verslond. De monster Nian genaamd (hetzelfde woord voor Jaar in het Chinees) was zo sterk dat niemand opgewassen was tegen hem. De dorpelingen vroegen hulp aan de leeuw. Deze verwondde de Nian die op zijn beurt wegvluchtte met de belofte dat hij ging terugkomen om wraak te nemen.
Exact een jaar later kwam hij terug maar de leeuw was er niet omdat hij een nieuwe taak had gekregen om de keizerlijke poort te bewaken. De dorpsbewoners kwamen op het idee om zelf een soort leeuw te maken van bamboe en doeken. 2 mannen kropen onder deze “vogelverschrikker” en begonnen de bewegingen van de leeuw na te bootsen door te springen en te brullen. Ze hadden ook gemerkt dat de Nian bang was van hard lawaai en rode kleuren.
Sindsdien werden explosies, vuurwerk , Chinese leeuwen, overvloedig gebruik van rood een jaarlijkse traditie voor de nieuwjaarsvieringen. De leeuwendans is nu niet meer weg te denken: Bij elke feest of het nu gaat om een opening van een bedrijf, een huwelijk,… wordt de leeuwendans opgevoerd. Het brengt geluk en jaagt de boze geesten weg.