Maleisië is een smeltkroes in vele opzichten en, net als zijn multiculturele bevolking, is de keuken een fusie van smaken, ingrediënten en tradities. Het unieke karakter van het Maleisische eten komt voort uit het feit dat het zich ontleent uit een combinatie van culturele invloeden om nieuwe, levendige smaaksensaties te creëren.
Het land is verdeeld in 13 staten en drie federale gebieden, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. Elf staten en de twee federale gebieden van Kuala Lumpur en Putrajaya zijn gevestigd in Maleisië terwijl twee staten en het federale grondgebied van Labuan in Oost-Maleisië zitten. Elk regio zit vol met diverse etnische invloeden als gevolg van het lange koloniale verleden. In verschillende stadia, heeft Maleisië zich onder Brits, Portugees en Nederlands regel gevonden, met aanzienlijke migratie afkomstig uit China en India in recentere tijden. De geschiedenis van Maleisië 187491als een handel hub heeft ook bijgedragen aan haar keuken invloeden. Zwaar verkeer langs de Straat van Malakka, een vitale scheepvaartroute tijdens het hoogtepunt van de specerijenhandel, heeft geleid tot de instroom van goederen en specerijen aan deMaleisische poorten. Als zodanig is Maleisië lang beïnvloed geweest door de handelaren- en indringers. Voeg daarbij de nabijheid van buurlanden zoals Thailand, Indonesië en Singapore en u kan de rijke complexiteit van zijn culinaire waaier begrijpen.

Maleisische keuken wordt vaak omschreven als de originele fusion keuken. De verscheidenheid aan smaken is een ware diagram met gastronomische tradities die elkaar overlappen. Binnenlandse heruitvindingen van Chinese noedels, Thaise stijl roerbakgerechten,…Indiase curry zijn allemaal harmonieus (en heerlijk) te vinden in hun geadopteerde thuis.

Malakka, in de zuidelijke regio, is de thuisbasis van heerlijke, beroemde Baba Nyonya eten dat in feite een combinatie is van inheemse Maleisische en Chinese smaken. Mamak stijl keuken is een andere bekende, een combinatie van Maleisische en Indiase smaken en technieken.In Maleisië is street food enorm populair en vertegenwoordigt een leuke en inventieve manier van eten en koken. Penang, aan de noord-west kust, is Hawker kraam hemel, waar u heerlijk kunt eten in een eenvoudige, markt-stijl instelling.
Kelantan, in het noord-oosten blijft de bakermat van de Maleise cultuur en serveert exotische
gerechten die rijk zijn aan smaak en kleur.

De Malaysische keuken is niet zo bekend in België maar zeker te proberen waard!