In Thailand werd de internationale nieuwjaarsdag aangenomen in 1940. De Songkran werd berekend op basis van de zonnekalender die varieert jaar op jaar. De nationale feestdagen in 2015 zijn van 13 tot 15 april. Alhoewel de festiviteiten wel een week kunnen duren. 🙂

songkran-01

Songkran is de gelegenhied om familie reünies te houden, tempelste bezoeken en om de grote schoonmaak te doen thuis. Traditioneel wordt de Rod Nam Dum Hua ritueel uitgevoerd op de eerste dag van Songkran. Dit is de nationale dag van de ouderen. Tijdens het ritueel gieten jongeren water in de handpalmen van ouderen als gebaar van nederigheid en om hun zegen te vragen.

De tweede dag is de nationale Familie dag. Die dag worden er in de morgen aalmoezen gegeven aan de monnikken. De rest van de dag is het quality time met de familie. Een belangrijk religieus ritueel op Songkran is ‘het baden van het Boedha beeld’. Boedhisten gieten dan geurwater over Boedha beelden zowel thuis als in de tempels.

songkran-2014 Het gooien van water zoals sommigen al hebben meegemaakt of gezien, is niet zonder reden. De werkelijke betekenis achter het spatten is symbolisch afwassen van alle tegenslagen van het afgelopen jaar en op deze manier het nieuwe jaar te verwelkomen met een frisse nieuwe start. De Songkran heeft dan ook duidelijk een feestelijkere indentiteit aangenomen. Een kom wordt een emmer, tuinslang en zelfs waterkanonnen worden gebruikt. Are you ready for Songkran?

Onze nightlife departement Tofoe geeft bij deze dan ook een Asian Party in Noxx op 17 april met een special Songkran edition. Be there!

Sawasdee Pii Mai Krab!!